Ξεκίνησε την χειρουργική του εκπαίδευση στην Αγγλία όπου και σταδιοδρόμησε για περισσότερο από μια δεκαετία τόσο στο Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS (National Health Service) όσο και σε Πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιλέγοντας νωρίς στην επιστημονική του σταδιοδρομία τον δύσκολο δρόμο της πλήρους ενσωμάτωσης στο κορυφαίο σύστημα υγείας και ιατρικής εκπαίδευσης του κόσμου.

Έχει εργαστεί, πάντα ως έμμισθος ορθοπαιδικός Επιμελητής (και όχι επισκέπτης ή παρατηρητής...), σε πολλά κρατικά και πανεπιστημιακά Βρετανικά Νοσοκομεία. Ενδεικτικά αναφέρονται τα Bristol Royal Infirmary, Avon Orthopaedic Centre, Bristol Children's Hospital, Southmead Hospital, Frenchay Hospital, Gloucestershire Royal Hospital, Musgrove Park Hospital. Όλες τις πιό πάνω θέσεις τις κατέλαβε μετά από ελεύθερη προκύρηξη με ανοικτή διαδικασία. Τον Νοέμβριο του 1997 ο Δρ. Καρνέζης επελέγει (πάντα με ανοικτή διαδικασία επιλογής) μεταξύ μεγάλου πλήθους Βρετανών υποψηφίων ως Specialist Registrar Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στο Bristol και την ευρύτερη υγειονομική περιοχή της νοτιο-δυτικής Αγγλίας, θέση που κανείς μη-Βρετανός ιατρός δεν κατέλαβε πριν ή έκτοτε...

Το 2001 αποτέλεσε σταθμό στην σταδιοδρομία του Δρ. Καρνέζη όταν επελέγει μεταξύ πολλών υποψηφίων για την θέση του Λέκτορα της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας στο Τμήμα Ορθοπαιδικής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Bristol της Αγγλίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2002 ο Δρ. Καρνέζης επελέγει (σε ανοικτό διαγωνισμό) μεταξύ πολλών υποψηφίων για να στελεχώσει ως Fellow in Spinal Surgery την ομάδα Χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Οξφόρδης. Για την περίοδο αυτή της σταδιοδρομίας του ο ίδιος λέει:

"... Η εμπειρία από την εργασία μου στα δύο αυτά κορυφαία νοσοκομεία του κόσμου ήταν ανεκτίμητη. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποτελεί διαχρονικά έναν από τους φάρους των διεθνών επιστημονικών εξελίξεων και θεωρώ την συμμετοχή μου στην ομάδα Χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης του Nuffield Orthopaedic Centre και του John Radcliffe Hospital από τους σημαντικότερους σταθμούς στην έως τώρα σταδιοδρομία μου. Είναι πραγματικά τιμή για έναν επιστήμονα να συμβάλει με την εργασία του τόσο στην συνέχιση μίας άκρως επιτυχημένης παράδοσης όσο και στο άνοιγμα καινούργιων δρόμων στον τόσο απαιτητικό αυτό χώρο της Ιατρικής".

Θέτοντας ως στόχο από πολύ νωρίς στην σταδιοδρομία του την απόκτηση ιδιαίτερων χειρουργικών ικανοτήτων ο Δρ. Καρνέζης έχει αναπτύξει, μέσω πολυετούς εκπαίδευσης εκτεταμένη χειρουργική εμπειρία, ιδιαίτερα στην χειρουργική της σπονδυλικής στήλης. Η χειρουργική του τεχνική χαρακτηρίζεται από ακρίβεια, ελάχιστη επεμβατικότητα (χρήση όσο το δυνατόν μικρότερων παρεμβάσεων στους ιστούς), ταχύτητα και ουσιαστική έλλειψη χειρουργικών επιπλοκών όπως φλεγμονές, αιματώματα, θρομβώσεις ή άλλες. Ο ίδιος λέει:

" ... η χειρουργική έχει ανέκαθεν χαρακτηριστεί ως επιστήμη αλλά και τέχνη. Είναι ο βασικός στόχος κάθε γιατρού που φιλοδοξεί μία επιτυχή χειρουργική σταδιοδρομία να θεμελιώσει πάνω σε στέρεες βάσεις τις ικανότητες εκείνες που θα του επιτρέψουν να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη. Αυτό γίνεται μόνο με συστηματική προσέγγιση, προσεκτική μελέτη, συνεχή επαφή με τις εξελίξεις, μαθητεία πλάι σε καθιερωμένους δασκάλους, μεθοδικότητα, υπομονή και σύνεση. Φυσικά μία σειρά από έμφυτα προσόντα και κλίσεις όπως επιδεξιότητα και ακρίβεια στους χειρισμούς, τρισδιάστατη αίσθηση του χώρου, αντοχή στην εργασία υπό πίεση είναι απαραίτητα για να φτάσει κάποιος στα επίπεδα που απαιτεί ο ευαίσθητος χώρος της χειρουργικής στη σπονδυλικής στήλης".

Στον ερευνητικό τομέα ο Δρ. Καρνέζης έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένο επιστημονικό έργο, ιδιαίτερα στον τομέα της Ορθοπαιδικής Εμβιομηχανικής. Οι εργασίες του πάνω στον τομέα αυτό έχουν τύχει έμπρακτης αναγνώρισης από επιστημονικές ομάδες κορυφαίων διεθνών ερευνητικών κέντρων με πλήθος βιβλιογραφικές αναφορές (citations) στο έργο του. Η μεταπτυχιακή του Ερευνητική Διατριβή για τον τίτλο του Master of Science που πραγματοποιήθηκε στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Bristol αποτέλεσε ιδιαίτερα πρωτοποριακή εργασία καθώς ο Δρ. Καρνέζης ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την έννοια της οστικής πλάκας οστεοσύνθεσης μη-επαφής (non-contact osteosynthesis plate) για την θεραπεία καταγμάτων. Έχει επίσης ολοκληρώσει με επιτυχία πρωτοποριακό κλινικό ερευνητικό έργο στους τομείς της διάγνωσης και αντιμετώπισης των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, της αρθροπλαστικής και της ελάχιστα-επεμβατικής χειρουργικής με επιστημονικές δημοσιεύσεις στα μεγαλύτερα διεθνή ιατρικά περιοδικά του χώρου όπως το Journal of Bone and Joint Surgery, Spine, Injury, Journal of Arthoplasty, Archives of Orthopaedic and Trauma Surgery και άλλα.

Το 2007 ίδρυσε στην Αθήνα το Πανελλήνιο Δίκτυο Παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης (Back Care network) του οποίου και είναι Επιστημονικός Διευθυντής με στόχο την ανύψωση στα διεθνή standards του επιπέδου της παρεχόμενης φροντίδας της σπονδυλικής στήλης στη χώρα μας.

Λεπτομέρειες για την επαγγελματική του σταδιοδρομία, την έρευνα και τις δημοσιεύσεις του διαβάστε εδώ.

Πανελλήνιο Δίκτυο Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης Back Care network
ΑΡΧΙΚΗ
Ι. ΚΑΡΝΕΖΗΣ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Legal Disclaimer
© 2004 - 2013
Τελευταία ενημέρωση 01/06/2013